loader image

Harbi

Välja Handskar

Vad är OZ?

För att vet vilka handskar man skall välja bör man först veta vad som menas med oz. Oz kommer från engelskans ounces och i fallet med handskar mäter man vadderingen framför knogen.

Vad är syftet med handskarna?

När man ska välja handskar behöver man tänka på flera saker, vad skall du använda handskarna till? Är det till säck och mittsar du ska använda dom? Eller köper du dom för att börja sparras? Eller kanske båda?

Säck och mitts  

Om syftet är mitts och säck så är valet enkelt, 12 oz. Man kan också köpa säckhandskar som är gjorda för just säck och mitts. Varför man väljer 12 oz är för att de är lite lättare och mindre än de med mer oz, vilket passar bra till säck och mitts då man kan fokusera på teknik.

Sparring

Om man däremot vill kunna sparras med handskarna så bör man ha lite mera vaddering för att vara schysst mot sin träningspartner.

Vad för vaddering man bör välja har i grunden med viktklasser att göra, desto större viktklass = mer vaddering. Detta har kommit från är boxningstävlingar, men i dagens kampsportstävlingar använder dom flesta 10 oz. (Svenska kickboxningsförbundet, Svenska Muaythaiförbundet)

Här är en enkel lista för olika viktkategorier och oz.

Barn under 12 år –6 oz
12-15 år –8 oz
40-54 kg –10 oz
54-68 kg – 12 oz
68-84 kg – 14 oz
84+ kg –16 oz

Valet är självklart ditt, om man frågar olika tränare så skulle jag gissa från egen erfarenhet att de allra flesta skulle rekommendera 14 oz . Storleken 14 har lagom mycket vaddering för sparring och de går alldeles utmärkt att använda på säck och mitts. Om du är 84+ så kan man börja fundera på 16 oz.

Professionell Storleksguide för Boxningshandskar:

10 oz: Dessa handskar används främst vid professionella matcher och är inte lämpliga för träningssessioner. De är inte avsedda för sparring och bör endast användas under kontrollerade matchförhållanden.

12 oz: Handlar oftast om träningshandskar som passar för övning på mittsar och säckar. De kan användas vid lättare sparring, men med försiktighet, undvik hårda slag mot huvudet. 12 oz-handskar är också lämpliga för mindre och ungdomsboxare.

14 oz: Dessa handskar är vanliga bland vuxna boxare med en vikt på 50-85 kg och används främst för fri sparring. De har mer stoppning än lättare handskar. Det är av största vikt att använda minst 14 oz-handskar under fri sparring, både för din egen säkerhet och din sparringspartners.

16 oz: 16 oz-handskar används av erfarna boxare och de som utför kraftfulla slag. De rekommenderas starkt av de flesta boxningsklubbar när det gäller hård sparring med slag mot huvudet. Dessa handskar erbjuder maximalt skydd och stötdämpning.

Rulla till toppen